onsdag 30 november 2011

Lilla hustomten

 Imorgon har vi redan december, så nu kommer julen med stormsteg! Brukar alltid vara sen med julstädningen, men igår tog jag tag i saken (trasan), och började med köksskåpen, blir ju verkligen inte torkat varje dag ovanpå skåpen ;)


Lilla hustomten fick också komma fram och sprida lite stämning i huset, nu när allt är så mörkt och trist utomhus...Hoppas på snö SNAAART!!!

söndag 27 november 2011

Första advent

 Imorse tändes första ljuset, men hade lite svårt att hitta den rätta stämningen  när snön lyser med sin frånvaro...


 Igår däremot var stämningen precis som den ska vara på lillajul, det var ju mörkt ute, så man fick ju bara inbilla sig att kölden knäppte i knutarna, och att snön sakta kom dalande utanför ;)


 Mannen hade skaffat en lillajul gåva åt mig och honom, en vinkaraff, och stora fina vinglas.. de skulle förstås testas direkt!


 Idag besökte vi stranden i Fäboda, inte en helt vanlig utflykt i adventstider...


 Vi lekte "inte röra marken", vilket var ganska enkelt, där finns ju massvis med fina klippor att hoppa på!


 En övergiven båt, i väntan på en ny säsong och sommar..



Skön fortsättning på 1:a advent!

lördag 26 november 2011

En servis från barndomen...

 Fick en Arabia servis av mina föräldrar, som bär på minnen från barndomen...


 Från dehär kopparna har jag troligen druckit mitt första te. Alla koppar och tallrikar är lite olika i färgen, vilket gör dem ganska personliga, och visst andas de lite retro 70-tal :)


 Skåpet fick nu då samtidigt en julstädning!   Nu är färgerna i skåpet passande till lite av granens gröna kvistar, mer än så behövs nödvändigtvis inte för en lugn julkänsla...De röda textilerna väntar jag med ännu. I alla fall en dag eller två ;). Fast det blir väldigt lite rött, bara några enstaka detaljer..






Ikväll firas det lillajul, och vi har redan påbörjat firandet med vår traditionella pizza! Om en stund kommer nog lillajultomten och knackar på dörren....


Ha en skön kväll och lillajul!!!

måndag 21 november 2011

Första hjälp

 Det gick lite dåligt för min trälampa...en efter en ramlade de limmade kvistarna lös, emellanåt mitt i natten med ett duns...


 Tänkte försöka vira ett smalt läderband runt kvistarna, men i brist på sådant, så fick det bli ett smalt tygskärp från en linnekavaj i en passande gråbrun nyans...


 Några av kvistarna hade blivit fult vridna när de torkat, så de slängdes ut. Det blev en liten klenare variant denna gång! Misstaget jag gjorde, var att limma för tidigt, kvistarna måste nog få torka i rumsvärme i några dagar först...men inte har man ju tålamod att vänta på sånt när man väl är inspirerad och igång!?!


Hängde fram favoritvinterkransen i hallen igen, går väl ganska bra ihop med lampan! Ikväll skall "juskåpet" inventeras lite, något smått får småningom plockas fram, det är ju lillajul snart!  



Ha en bra ny vecka!

fredag 18 november 2011

Fredag!

 Äntligen var veckans bästa dag här! Nu behövs lite vila efter mycket sömnbrist pga av en hemsk hosta som jag dras med! Har grävt lite i skåpen igen, och hittade några betongfärgade järnljusstakar, som togs fram. När man haft saker bortgömda och -glömda en tid, så känns de ju som nya åter...


Lite knäppt kanske, men jag tog in bruna torkade hortensiakvistar häromdagen, egentligen ganska fint på något sätt...eller kanske jag bara inbillar mig :D?

Imorgon är det dags för årets första julfest tillsammans med vänner. Sitter här med hårfärg i håret, på övertid tydligen, så nu måste jag rusa! Hoppas håret hålls kvar.... ;)

Skön helg till er alla!

söndag 13 november 2011

Uppfyllda kudd-drömmar!

 Det svarta fick ge vika från soffan, nog är det bara så att brunt är mera min grej! Har trånat efter den här kudden i ett år, och äntligen kom jag till skott, och släpade den med hem :)


                                           Brun kudde, Lene Bjerre (Blossom) Text-kudde, Svanefors (Hartman) 




Orsaken varför jag väntade så länge, var nog främst priset. Nu med -40% rabatt, så var priset nästan överkomligt ;).... Föll pladask för det gråbruna silket, och broderierna av silvertråd! Att det är fjolårets modell, stör mig inte alls.


 Datumet på kudden från Svanefors, är högaktuellt på tisdagen nästa vecka...och linnefärg är ju något som mitt hjärta slår extra hårt för just nu!


 Hade en brun kruka i förrådet som fint tar opp färgen i den bruna kudden. Mannen överraskade mig med en inredningstidning i veckan, så nu har drömmen om julen smått påbörjats hos oss också...


Hoppas ni alla haft en bra Farsdag!!!


Vi ses igen!

lördag 12 november 2011

Sommarblommor i November?

 Sällan skådat, men så är det, blommorna knoppas och trivs på gården ännu! Klippte av nejlikorna till två små buketter, en rosa, och en lila.


 De flesta bloggar om julen redan, men här skriver jag om sommarblommor :D. Knopparna verkar gömma på vita blommor, lite märkligt faktiskt....


Piffade opp toaletten med sommarens garanterat sista bukett! Snart får vi njuta av hyacinternas doft, min absoluta favorit av julblommorna. Den doften ger julkänslor om något!

Imorgon uppvaktas alla pappor, då skall vi krama dem lite extra mycket, eller hur!


Trevlig Farsdag till alla och envar!

torsdag 10 november 2011

Här skulle jag gärna sova...

 Storebror har den skönaste sängen i huset. Och de finaste lakanen! Ett halvt år hann de vara gömda i skåpen innan jag kom ihåg dem... bara för att glömma bort dem pånytt... : /


 Men nu är fabrikslukten borttvättad ur dem, och sängen bäddad inbjudande för många timmars god sömn! Det behöver en 6-åring som har mycket på gång vareviga dag...Sköna, och snygga att se på blev de också!


 En angry bird får också krypa under täcket varje kväll, bland många andra mjukisar, fast han hittas oftast i fotändan på morgonen..


Sänglampan saknas ännu, det måste åtgärdas snarast! Undrar var man kunde hitta en snygg modell? Tips kanske?


Imorgon blir det lillebrors sista dag hos dagmamman innan förflyttning till stora dagiset...vemodigt! Vi har haft den bästa dagmamman man kan önska sig, så en förflyttning för ju med sig en viss oro, men dagiset har ett gott rykte, och lillebror är en tuff pojke, så nog skall det väl gå fint!


I väntan på helgen, ha det bra!

söndag 6 november 2011

Tapetfabriken!

 Idag får ni hänga med på en rundtur till Sandudds fabrik i Toijala, nära Tammerfors! Tänkte att dethär kunde vara en intressant sak för er, att få se hur tapeterna tillverkas. När man tittar på tapetböckerna, och modellerna i butiker, så förstår man kanske inte hur mycket jobb som ligger bakom en endaste modell...


 Har besökt fabriken ett par gånger, och nu senast kom jag ihåg att ta kameran med också! Gamla tapetvalsar från årtionden finns på rad i fabrikslokalen, många väldigt vackra, andra mindre vackra, men allt ligger ju i betraktarens öga...


 Färgblandningen görs helt för hand. Färgmästaren i fabriken är nog en verklig mästare på det! Man behöver bara visa en nyans från en färgkarta, så studerar han färgen i 5 sekunder, och går sedan för att blanda ihop olika färger för att få till den önskade nyansen. Ibland behöver han tillsätta någon droppe färg , men ofta blir det också mitt i prick på första försöket!


 Från rent papper till ett första lager av färg...Ljudet i fabriken är ganska hårt när maskinerna rullar igång!







 Maskinerna är grymt stora, många knappar, spakar och rattar att hålla reda på...







 Här justeras en nyans, man spiller bara i lite mera färg...



 ...och väntar om den nya nyansen är till belåtenhet...







 Efter hand hängs de nytryckta tapetproven fram för kundens godkännande. Man filar på med nyanserna så länge det är nödvändigt...här får man inte tycka synd om arbetarna, dethär är deras jobb...att trycka mer och mer, tills kunden är nöjd! På bilden fattas ännu en del modeller och nyanser  från kollektionen, som var under arbete denna dag...


 Efter att alla är nöjda, så trycks många rullar av tapeterna i en otrolig fart...



 ...här börjar slutskedet närma  sig...



 Dags för det sista skedet, längderna görs till tapetrullar, sedan får de etiketter och ett plasthölje på! Klappat och klart, in i papplådor! Butiken nästa!


Snipp snapp snut, så var rundvandringen slut! Hoppas ni trivdes!

 Innan man kommit såhär långt, så finns det såklart mycket arbete bakom  planeringen av själva mönstren, och färgsättningen av en kollektion, samt utseendet och färgen på etiketterna, materialet och färgen på bokens pärmar, tapetkombinationerna inne i tapetboken, eventuell fotografering av tapetserade miljöer till boken och för marknadsföring, för att inte glömma bort planerandet av kollektionens namn etc etc... ;) Så visst är det ett stort maskineri bakom den lilla tapetrullen där i butikshyllan!


Ha en bra ny vecka!!!

Alla bilder är publicerade med tillstånd från Sandudd.

fredag 4 november 2011

Finaste huset i stada?

 Samma ruggigt gråa dag som vi besökte Harrbåda, tog vi också en sväng via Villa Elba, som ligger nära den gamla fyren. Dethär är gamla Villa Elba, och jag tycker definitivt att det är ett av de finaste husen i Kokkola!!! Villan ägs av Karleby stad, och uthyres till diverse tillställningar.

 
 Om vi nån gång skulle bygga nytt (det blir nog aldrig av), så skulle jag antagligen efterapa dethär huset så långt som möjligt! Nog för att det är mera praktiskt med en våning för oss...


 Där långt borta ligger mässområdet som en helt ny stad...


 ...och närbild av området. Blåsten var hård den dagen, så jag hade tydligen lite svårigheter att hålla kameran stilla...


 Kolla den fina terassen! Där kunde man slappa i en skön rottingstol, läsa lite inredningstidningar, sippa på en Frozen Cappuccino, och allt emellanåt blicka ut över sjön...japp. Skulle sitta fint, eller hur!


 Bastun är också som en pärla därute på bryggan!





Nya Villa Elba, strax bredvid den gamla villan, fungerar som ungdomscenter och lägergård. Den får man också hyra ut för egna festligheter. Det gjorde vi. Här firade vi vår bröllopsfest för snart 10 år sedan! Har ni besökt stället?

Ha en riktigt skön Allhelgona helg!