måndag 2 januari 2012

Sprakanstickona

 Nu var det kanske någon som inte riktigt förstod vad rubriken betyder? Vi kallar tomtebloss för sprakanstickona på vår dialekt, och säkert många andras också! Lika klart som att julklappar hör julen till, så hör sprakanstickona nyåret till!


 När jag var liten, så fick vi med mina bröder alltid sprakanstickona av vår mommi och moffa till julklapp. Hörde liksom till, och så log vi syskon lite finurligt åt varann när vi skakade om paketen... :), det var ju inte precis någon stor överraskning vad paketen innehöll, men alltid lika roliga att få!


 Idag finns det ju dessutom 3 gånger längre sprakanstickor, som brinner lääänge! Lär ska finnas med olika färger också, men sådana har vi inte ännu hittat..kanske till nästa nyårsafton!?


 Pappa och pojkar "leker med elden".......och mamma försöker fota , men allt blir bara suddigt.Efter nyårsafton bytte pepparkakshuset lite skepnad. Byggarbetare, eller snarare rivarbetare in action...Ha det bra!

7 kommentarer:

Maribel sa...

Hej! Vad roligt att se dessa sprakastickor, som vi kallade dem, i Sverige heter det tomtebloss.
Har dock inte hittat några här.
Hemma brukade mamma hänga dem i julgranen och så fick vi barn sitta och se på när de sprakade.
Allt gott för 2012, hälsningar Marika

alegni sa...

jag hade nästan glömt bort sprakanstickona. det är länge sedan sådana fanns i detta hus!
det var inte trevligt sen när fyrverkerier av annat slag upptog intresset, men numera har även det intresset svalnat, tack och lov. det finns faktiskt en del fördelar med att barnen blir äldre... ;)
kram

StrandviksVillan sa...

Japp, hemma hos oss har vi också sprakastickor på nyår :)

God fortsättning på nya året!

anne sa...

Ja tomtebloss hör väl mer eller mindre till nyår, men i år glömde vi dom. Sprakanstickor har jag aldrig förr hört.. :) Gott nytt år på er! :)

Annelis hantverk sa...

Ja visst min man sprakanstickona/sprakastickor som hängdes i julgranen till glädje för oss barn. Nu är det längesen som jag hållit i en sån.
Ha ett fint nytt år!
Anneli

Gugis Pärlor sa...

Sprakanstickorna var i väldigt flitig användning hos oss också ;O) God fortsättning på nya året!

Kram Gugi

Monica sa...

Visst talar vi om sprakastickor, (inget n)i östra nyland också. Jag t.om köpte för att få lillbabysen att fästa blicken på ljuset om julafton. :)

Ha det bra
Monica